Om short black, doppio, espresso macchiato, espresso con panna

Kaffe är som en hel vetskap. Det finns otaliga sorter, varianter och bönor. Det går inte att bli fullärd, men det går alltid att lära sig något nytt. Idag känner de allra flesta till mellanrost och mörkrost. Espresson och caffé latten har säkerligen beställts av majoriteten av svenskarna någon gång. Även americano och cappuccino klingar säkert välbekant i mångas öron. Men som sagt, det finns extremt många olika sorters kaffevarianter. Inte nog med det. Drinkar görs med kaffe som grund, glassar och godis smaksätts med den ädla bönan, för att inte tala om choklad. Även varmrätter piffas upp med lite kaffe i såsen. Nu är det dags för att utöka kaffekunskaperna lite grann och idag med fokus på den lilla svarta – espresson såklart.

Espresson som bas

Det börjar så många gånger med en espresso som också brukar kallad för short black. Den smakrika svarta drycken med mäktig smak och hög intensitet liknar inget annat. För att få till en perfekt espresso måste man ha en bra kaffeblandning som får bryggas i en espressomaskin. Vattnet hettas upp och under ovanligt högt tryck pressas vätskan genom det nymalda kaffet. Det hela går snabbt och ger en liten nätt kopp på ungefär 30 milliliter. I och med sin ringa storlek och koncentrerade form blir koffeinhalten hög i förhållande till mängden vätska. Espresson dricks flitigt i Italien, men i resterande av världen är ren espresso inte jättevanligt. Men, varianter av espresson hittar man överallt. Om man tar en espresso och gör den dubbelt upp, då har man ett doppio, eller espresso doppio. Doppio är italienska och betyder just dubbel. I stället för 30 milliliter får man 60 – helt enkelt två gånger espresso i en kopp.

Med grädde eller mjölk

En annan variant av espresso är espresso macchiato. En macchiato är inte heller särskilt märkvärdig. I stället för att bara ha lite ångat skum på toppen har man i stället en skvätt mjölk i espresson som bildar en vacker vit brytning i form av ett vitt lödder på ytan av espresson. Lenare och mjukare smak, men med lika mycket koffein och intensitet som en vanlig espresso. Caffé macchiaton har sitt ursprung i Italien och brukar intas efter lättare måltider som inte kräver lika kraftigt kaffe som en vanlig espresso. Man kan se drycken som en tuff caffé latte.

Sist men verkligen inte minst, den krämiga espresso con panna. Även detta är en variant av espresson som utvecklades i Italien. Än en gång förstå man precis vad det handlar om när man översätter namnet. Con betyder med och panna betyder kräm eller grädde. Alltså, en espresso med krämig grädde. Man kan välja om man vill ha en vanlig espresso, en så kallad short black eller om man vill ha en dubbel espresso. Till det vispar man grädde som man toppar det mörka kaffet med. Originalet är med osötad grädde men vissa vill ha sötad topping, det är upp till var och en. För just så är det i kaffevärlden. Man får välja vad man vill ha, när man vill ha och hur man vill ha.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen