Allt om svenskt kaffe, Espresso och Caffé americano

Kaffe är värdens mest omtyckta, spridda och druckna dryck. Var man är befinner sig, vart man än reser, var man än bor så kommer man att stöta på den mörka drycken i olika former, smaker och sammanhang. För de allra flesta platserna har satt sin egna prägel på kaffet på ett eller annat sätt. I och med dagens globalisering dricks naturligtvis italienskt kaffe i Sverige och självklart sippar italienarna colombianskt kaffe, men det finns alltid ett typiskt kaffe som speglar platsen man befinner sig på. Annat var det förr. Kokkaffe med sump och inget annat, det var hårda bud i gamla Sverige.

Svensk kaffe är lagom

Kaffe har minst lika mycket historia och varianter som vinvärlden har. Finsmakare och fulsmakare, nyrostade bönor och snabbkaffe på pulver, kolsvart, sockersött eller iskallt – alla sorter finns. I Sverige finns det dock vissa sorter som kaffeälskarnas hjärtan bultar lite extra för.  Den första sorten kanske inte förvånar, svenskt kaffe.

När man säger svenskt kaffe brukar man ibland mötas av rynkande näsor och lite smått föraktfullt skratt. Det är fel, då svenskt kaffe kan vara riktigt gott och särpräglat. I och med att Sverige är ett av världens mest kaffedrickande länder har det naturligtvis påverkat de svenska kaffetillverkarna. Det finns flertalet kaffemärken med svensk härkomst som håller hög kvalitet och smakar delikat. Och inte är väl det så konstigt eftersom kaffet har funnits i Sverige i flera hundra år och därmed haft tid på sig att utvecklas optimalt. Kaffet har funnits i Sverige sedan 1685 då det första halvkilot importerades. Det tog dock ända fram till 1800-talet innan kaffet blev var mans dryck och kom att konkurrera med brännvin. Vad är då typiskt svenskt kaffe? Det är lite blandat eftersom man fortfarande gillar det syrliga kokkaffet uppe i norr medan färskmalet och nybryggt föredras av runt 80 procent i de mer mellersta och södra delarna av landet. Men det som håller svenskarna samman, det är varken för mörkt eller för blaskigt. Svenskt kaffe är alldeles lagom och således mellanrostat. mellanrost gärna från Löfbergs lila, Arvid Nordquist eller favoriten Gevalia från Gävle som de senaste femtio åren har varit svenskarnas favorit, är helt klart typiskt svenskt kaffe.

Espresso och americano

Sedan är det den lilla svarta, starka, mustiga och läckra espresson. Espresson är till skillnad från svenskt mellanrostat, en italiensk kaffedryck som är liten och stark. Espressokaffe görs av lite olika sorters bönor men vanligt är att man har fylliga robustabönor blandat med den syrliga arabicabönan. Det som gör espresson till just en espresso är hur man brygger det svarta guldet. Nödvändigt är en espressomaskin. Maskinen gör att riktigt hett vatten pressas igenom det malda kaffet väldigt snabbt vilket genererar ett fast skum i en 25 till 35 milliliters stor kopp.

Sist men inte minst har caffé americano kommit att bli en favorit hos otroligt många. Det är en variant av espresson så det är en espresso som spädes med hett vatten. Historien bakom americanon är ganska lustig. De amerikanskas soldaterna som befann sig i Italien och Frankrike tyckte att kaffet var för start och ville ha drycken mer på det amerikanska sättet – caffé americano

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen