De tre vanligaste kaffearterna

De allra flesta kaffearter som växer vilt växer i Afrika men självklart så odlas kaffe på många olika delar i världen. Dock är det bara tre kaffearter som odlas för kommersiellt bruk trots att det finns cirka 100 olika kaffearter. De vildväxande kafferterna finns i det tropiska Afrika och på Madagaskar. De vilt växande kaffearterna har det dock tufft på grund av omfattande miljöförstöring i dess områden vilket lett till att mer än 70 procent av de vilt växande kaffearterna idag är utrotningshotade.

Kaffe Arabica

Kaffe Arabica är den överlägset mest odlade kaffearten och har sitt ursprung i Etiopien. Arabica är den äldsta och odlas idag över hela världen. Några av de viktigaste länderna där denna art odlas är Brasilien, Colombia och Centralamerika. De vanligaste sorterna av kaffe är Brasilkaffe, Colombiakaffe och Javakaffe. Brasilkaffe består av enbart Arabica och odlas i Brasilien, Colombiakaffe består enbart av Arabica och odlas på Andernas sluttningar och javakaffe odlas i Indonesien och består även den av enbart Arabica. Arabica är helt enkelt den kaffeart som är mest uppskattad tack vare sin lena och goda smak och cirka 75 procent av allt kaffe är gjort med Arabica. Busken som dessa kaffebönor växer på är svårare att sköta om än de andra två kommersiella kafferarternas buskar. De ger också mindre skördar och blir sjuka lättare. Därför har man nu gjort försök att korsa Arabica med Kaffe Robusta, som är den näst vanligaste kaffearten, för att få fram friskare kaffebuskar. Dessa hybrider kallas för arabustakaffe odlas framförallt i Indonesien och Elfenbenskusten.

Kaffe Robusta

Kaffe Robusta upptäcktes för första gången i det afrikanska landet Kongo. Robusta har en mycket mer kraftig smak än Arabica och därför görs inte kaffe gjort på enbart Robusta, det skulle helt enkelt inte smaka något vidare. Däremot ingår Robusta i de allra flesta expressoblandningar och det är faktiskt Robusta som gör att espresso har en högre koffeinhalt än andra sorters kaffe. Robusta har nämligen en högre koffeinhalt än Arabica. Robusta har en koffeinhalt på mellan två till fem procent medan Arabica har en koffeinhalt på strax under två procent. Förutom expressoblandningar så används Robusta även i pulverkaffe. Arabica stod som sagt för cirka 75 procent av allt kaffe och Robusta står för cirka 24 procent vilket lämnar 1 procent och det är där Kaffe Liberia kommer in i bilden.

Kaffe Liberia

Kaffe Liberia kommer från västra delarna av Afrika och upptäcktes i slutet av 1700-talet av Adam Afzelius, Carl von Linnés lärling. Liberiabusken är till skillnad från Arabicabusken en låglandsväxt och ger ett beskt kaffe med en väldigt kraftig smak. Liberia är den sista kaffearten som odlas kommersiellt men Liberia står för mindre än 1 procent av världens kaffeproduktion. Liberia används också ibland som ympunderlag till kaffe gjort på Arabica. Kaffebären är relativt stora jämfört med Arabica och Robusta och är ofta röda eller ljusgula. Kaffe Liberia går i princip inte att få tag på att köpa utan vill du prova denna sorts kaffe så får man nog gå direkt till producenten.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen