Allt om Cappuccino och Espresso

Några utav de mest populära kaffedryckerna är Cappuccino och Espresso. De två dryckerna skiljer sig både innehållsmässigt och i hur de blir tillverkade, därav lockar de även olika konsumenter. Som skrivet tidigare finns det kaffedrycker för alla smaker och här tar vi upp två utav de mest kända favoriterna i världen.

Cappuccino

Cappuccino består utav en del espresso, en del varm mjölk och en del skummad mjölk. Framför allt så används en särskild baristamjölk för denna kaffedryck, då den går lätt att skumma. Det finns baristamjölk utan laktos och även varianter gjorda utav havre för den som vill ha ett mjölkfritt alternativ. Den skummade mjölken får man enklast till med en mjölkskummare, oftast tillkommer en sådan när man köper hem en kaffemaskin. Den skummade mjölken läggs på toppen utav drycken och ibland garneras även drycken med exempelvis kanel eller kardemumma. En välgjord kopp cappuccino bör ha en gyllenbrun färg i den yttre kanten på den skummade mjölken, och en vit färg i mitten. En cappuccino ska vara redo att drickas direkt och serveras därför inte för varm. Många baristor serverar sina cappuccinos med så kallad ”Latte Art”, när man med hjälp utav en speciell teknik skapar mönster i den skummade mjölken på toppen. Detta ger en cappuccino ett mycket tilltalande yttre.

Drycken är mycket mjuk och krämig till konsistensen och passar den som inte vill dricka alldeles för starkt kaffe. Cappuccino kommer i olika varianter. Cappuccino Scuro är en starkare variant än den vanliga cappuccino då den innehåller en större mängd kaffe och en mindre mängd mjölk. Cappuccino Freddo kallas en cappuccino som serveras kall med is. Beställer du en cappuccino med grädde på toppen så får du en så kallad Cappuccino con panna.

Espresso

Espresso är helt enkelt som en shot med kaffe, ibland serveras den som enkel och ibland som dubbel. En shot består utav 2-4 cl starkt kaffe. Detta är anledningen till varför man ibland får förfrågan utav baristor ifall man vill ha en enkel eller dubbel shot i sin caffé latte eller liknande. Man kan säga att espresso är grunden för de flesta förekommande kaffedryckerna på vanliga kaféer runtom i världen.En espresso bereds med riktigt varmt vatten som ger en så kallad ”crema” på toppen. Creman menar kaffeproffs är ett tecken på om man lyckats med sin espresso eller inte. Har man fått till en riktigt bra espresso ska creman täcka hela ytan, vara fyllig och ha en brun nyans. Creman försvinner dock efter en stund så för den ultimata espressoupplevelsen bör den drickas så fort som möjligt efter att den tillverkats. För att få till en perfekt espresso krävs också att vattentemperaturen mäter 90 grader och att man inte brygger kaffet för länge.

Espresso

Många uppskattar en espresso som en energikick på morgonen, den går snabbt att tillverka och även snabbt att dricka. Därför rekommenderas denna dryck till den som kanske är på språng eller bara vill kvickna till lite snabbt på jobbet. Espresso är den nyttigaste varianten utav kaffedrycker då den innehåller väldigt få kalorier i jämförelse med de kaffedrycker som blandas med mjölk eller annan vätska.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen