Kaffets hälsoeffekter

Förutom det faktum att kaffe är väldigt gott och ger dig mer energi så finns det en lång rad andra hälsoeffekter när man intar kaffe. För det första så kan det hjälpa dig att tappa vikt. Eftersom koffeinet i kaffet ökar kroppens förbränning så kan det hjälpa till att hålla vikten och även att tappa vikt. Det har flertal olika studier och forskning visat. Om du tycker att du har lätt för att glömma saker så kan det vara en god idé att dricka kaffe. Kaffe har visat sig vara bra för minnet och det ska också kunna underlätta inlärning. Därför är det ingen dum idé att dricka kaffe när du pluggar inför ett prov eller ska lära dig nya saker på arbetet.

Glada miner

Att kaffet gör en piggare är ingen nyhet, men det är dessutom en humörhöjare av stora mått. Så kanske finns det faktiskt en förklaring till det där hemska morgonhumöret som inte blir bra innan du fått i dig den där första heta koppen med java.Till och med har forskare kunnat bevisa att kaffe kan sänka risken för att drabbas av diabetes. Det om något är en bra anledning att njuta de heta klunkarna. Om man vill skydda sig mot cancer så ska man dricka kaffe. Det är bevisat att om man dricker flera koppar om dagen så minskar risken att man dör av strupcancer. Det har forskare kunnat bevisa i en studie som följde strax under en miljon äldre kvinnor och män under 20 år.

Forskningen visade att de som drack fyra koppar eller mer varje dag kunde halvera risken för att avlida av cancer i övre delen av halsen och munnen.Cancer i munnen och övre delen av halsen kan man ofta koppla till stor alkoholkonsumtion och rökning. Om man upptäcker det i tid så kan det behandlas med goda resultat. Forskning visar dock att 60 procent av patienterna söker hjälp för sent, när deras cancer redan avancerat och oddsen försämrats.

Friskare med kaffe

Personerna i studien hade en medelålder på 57 år och när studien inleddes så bar de alla cancerfria. De fick under 20 år dagligen föra dagbok på vad de åt och drack. 868 av personerna i studien dog under studien i mun– eller strupcancer.Studien, som redovisats i American Journal of Epidemiology, visade att de som drack fyra till sex koppar kaffe dagligen kunde minska risken av att dö av cancer i mun eller svalg med 49 procent. Sambandet kunde även ses med de som drack koffeinfritt kaffe men inte med de som istället drack te.Varför kaffet kan motverka den typen av cancer har forskarna dock inte lyckats fastslå fullt ut.

En annan god hälsoeffekt som forskare kunnat fastslå är att kaffe kan förhindra demenssjukdomen alzheimer.I studien som gjordes vid University of South Florida undersöktes äldre patienter regelbundet under en period om fyra år. Resultatet var väldigt tydligt, de som hade högst kaffeintag och då även högst nivåer av koffein i blodet, utvecklade inte Alzheimer i samma grad som de som drack mindre.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen