Den svenska kaffehistorian

Att kaffe är en mycket populär dryck idag i Sverige visste du säkert redan om. Men visste du att vi i Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen? Kaffedrickande tog sitt kliv in i vanliga folks hem på 1800-talet och blev snabbt en uppskattad dryck. Idag så dricks det kaffe i stora mängder och mest kaffe importerar vi från Brasilien där vi får strax över 50 procent av vårt kaffe ifrån. Efter Brasilien är Colombia det land vi importerar mest kaffe ifrån men det kaffe vi dricker importeras också ifrån länder som Vietnam, Guatemala, Peru och Kenya.

Kaffe fungerade från början som medicin

Vi började som sagt att börja dricka kaffe på 1800-talet men faktum är att det då redan hade funnits kaffe i Sverige i mer än 120 år, men då var det endast på apoteken som kaffe såldes. År 1685 kom det första kaffet till Sverige och bestod av 500 gram. Kaffe sades lindra flera olika sjukdomar och sades även bota andra sjukdomar och därför började apoteken att importera kaffe till Sverige. I andra delar av Europa dracks dock kaffe och vår kung, Karl XII, spenderade mycket tid i Turkiet där han drack en hel del kaffe. I början av 1700-talet tog han med sig en kaffekokare hem för att kunna njuta av drycken hemma. Kaffet spreds till adelsmän och de som stod nära hovet. På 1710-talet fick Stockholm sitt första kaffehus men i mitten av 1750-talet förbjöds kaffedrickande i Sverige utav bondeståndet. Förbudet varade i ungefär 14 år och sedan dess har Sverige haft förbud mot kaffedrickande tre gånger till, den senaste perioden var år 1817 till 1823.

Kaffe vinner mark

Efter att kaffeförbudet hävdes i slutet av 1760-talet så dök nya kaffehus upp i Stockholm och det var på dessa kaffehus som kaffedrickandet skedde. Förändringen och spridningen av kaffe i Sverige började ske under tidigt 1800-tal. Kaffe blev så populär som dryck att den drastiskt minskade den höga alkoholkonsumtionen, det fanns nu något annat att dricka istället. Kaffe spreds som en löpeld i samhället och i mitten av 1800-talet var kaffe en vara som fanns i de allra flesta hemmen. Kaffe var den dryck som dracks i samband med tillställningar, med vänner eller när man hade besök och lite så är det ju faktiskt än idag. Sverige var beroende av kaffe, vilket tydligt märktes under andra världskriget när kaffe var en bristvara. När man äntligen fick tillstånd att få importera med båt var det första man valde att importera just kaffe. Idag så dricks det mycket kaffe i hela Norden och Finland leder kaffekonsumtionen i världen med 3,5 koppar kaffe per person om dagen. I Sverige dricks 3,2 koppar kaffe per person om dagen och i Norge dricks det 3,1 koppar per person och dag och lika många koppar dricker de i Danmark. Kaffe utvecklas än idag och den senaste trenden är Cold Brew, vilket egentligen inte är nytt, utan en gammal trend som kommer igen. Cold Brew är kaffe som aldrig bryggts utan kaffepulver som man lagt i kallt vatten och sedan ska det stå i kylskåp i minst 18 timmar. Kaffet kommer nog alltid vara en omåttligt populär dryck i Sverige.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen