Det heliga fikat i Sverige

I Sverige älskar vi vårt fika, ett unikt sätt att ta en paus och få något i magen för att samtidigt ofta göra det i sällskap. Konceptet svenskt fika blir mer och mer populärt internationellt också. Fler inser fördelarna med fika, för fika är betydligt mycket mer än att bara ta en kopp kaffe. Begreppet fika innefattar mycket mer. Att fika är att ta en paus, att återhämta sig och oftast i grupp, tillsammans med vänner, jobbkamrater eller familj.

Vad kommer ordet fika ifrån?

Det finns olika teser om varifrån just ordet fika kommer. Det finns flera teorier men ingen vet nog vad som är rätt eller fel. Språkvetaren Lars-Gunnar Andersson menar att ordet fika kommer från kaffi vilket är ett ord för kaffe i en del andra länder som Island. Med kaffi som ursprung ska ordet fik ha bildats som alltså är ett annat ord för café/kafé. Fika kan man räkna in som en social institution i Sverige. Man tar helt enkelt en paus från det man gör för att fokuser på något helt annat och på så sätt rensa hjärnan. Man dricker kaffe, te eller något annat och oftast med någon typ av tillbehör. Kanske smörgås om det är morgon eller nåt sötare om det är eftermiddag, så det det ofta ut på exempelvis konferenser eller möten.

Våra fikavanor

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) så har de pengar vi lägger på fika ökat nästan med 300 procent mellan åren 2008 och 2015. I snitt la svenskarna 210 kronor per månad och person på fikat under 2015.

Om man ser till vart fikandet är mest populärt geografiskt så är det störst i norra och mellersta Norrland. I de områdena så fikar över hälften minst två gånger per dag. När samma fråga ställdes till stockholmarna så hamnade man på 17 procent som gjorde detsamma. Det festa fikapauser vi tar är under arbetstid. Oftast handlar det om för- och eftermiddag även om det kanske bara handlar om en kopp kaffe och inte fullt kakbord. I snitt räknar man på att det går ungefär 7,5 arbetsdagar till fika under ett år. Dock kan ju fikapauserna göra att man jobbat mer effektivt när man jobbar. Det finns forskning som stödjer det och menar att vi bör fika mer än det genomsnittliga 16 minuterna per dag. Det är förstås inte fikat i sig som då är anledningen utan snarare den gemensamma pausen som har flera positiva effekter på arbetsmiljön, både kollektivt och för den enskilde.

Bra investering i hälsan

En fikapaus gör så att medarbetaren får en nödvändig återhämtning. Det i sin tur gör dem både mer effektiv, gladare och piggare. Dessutom gör fikapauserna så att det blir mer spontant småprat vilket på så sätt ökar gemenskapen på arbetsplatsen. Därför – att göra fikapauser till rutin under arbetstid är något forskare rekommenderar för att ge medarbetarna tid till viktig återhämtning vilket då kan minska risken för utmattning och liknande. När man under en fika får chansen att prata med sina medarbetare så blir det också lättare att upptäcka om någon inte mår bra.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen