Varför fairtrade kaffe?

I Sverige importerar vi 89.000 ton kaffe från olika länder i världen årligen. Hälften av det kommer från Brasilien och en femtedel från Colombia. Trots att vi svenskarna dricker så mycket kaffe så är det bara väldigt lite av det som är KRAV och/eller Rättvisemärkt. Faktum är att det odlas mer ekologiskt kaffe än det säljs. Det betyder att kaffet måste säljas till ett lägre pris enbart för att för få konsumenter gör valet att dricka kaffe som är odlat på ett hållbart sätt.

Vi kan bättre

Endast var 25:e kopp kaffe vi dricker i Sverige är KRAV-märkt (siffrorna kan se lite annorlunda ut nu) det är bara knappt fyra procent av allt kaffe som säljs. Knappt en liten procent av kaffet är Rättvisemärkt. De flesta kaffemärken vi kan hitta i affären har olika KRAV- och/eller Rättvisemärkta produkter i form av bryggkaffe, kokkaffe, snabbkaffe och hela bönor som man kan mala själv. Om man som konsument vill välja att göra en insats för en hållbar miljö med sitt kaffeköp så är det möjligt idag att hitta sin favorit men med märkning. Även till kaffeautomater har flera kaffemärken KRAV- och Rättvisemärkt kaffe.

Vem tjänar på kaffet?

Kaffe odlas i Sydamerika, Afrika och Latinamerika. Hit till Sverige kommer det i största delen från Brasilien och Colombia. Handeln med den svarta bönan omsätter i världen, näst efter olja, mest pengar av alla handelsvaror. Det innebär också att en enorm mängd storföretag tjänar stora summor på försäljning av kaffe. Trots detta så har de som odlar kaffe väldigt lite betalt. Och när priserna på kaffebönor sjunker så får många inte ens nog betalt för att täcka den kostnad de haft för odlingen.Så när inkomsterna minskar måste många kaffeodlare låna pengar för att kunna ha kvar sina odlingar. De kan tvingas till arbete på stora kaffeplantager under slavliknande förhållanden för att kunna betala tillbaka sina lån. En stor del av dem kommer aldrig ifrån sina skulder och tvingas på så sätt bli kvar som skuldslavar. Det finns många exempel på skuldsatta människor som arbetar tolv timmar varje dag utan annan betalning än mat och undermåligt husrum eftersom den minimala lön de får går i sin helhet till att betala av skulden.

Märkningar

De som tjänar mest pengar på kaffehandeln finns alltså mellan oss konsumenter och den som odlar. Priset som odlaren får betalt för det nyplockade kaffet är en mycket liten del av det pris vi betalar när vi köper kaffet. Storföretagen och övriga mellanhänder blir alltså rikare på vårt kaffedrickande medan de fattiga odlarna blir fattigare i stora delar av branschen.Lägger man också till risken med de extremt giftiga bekämpningsmedlen som arbetarna kommer i kontakt med och som gör dem sjuka, ja då blir det ännu tydligare att mellanhänderna är vinnarna.

Det är av dessa anledningar vi alltid bör välja ett kaffe med fairtrade-märkning. Det finns en rad olika märkningar som är bra och kan ge oss gott samvete oavsett hur mycket kaffe vi dricker. Dessa är Rättvisemärkning (internationellt kallat fairtrade), Rainforest Alliance, KRAV och “Good Inside”.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen