Kaffe – det svarta livselixiret

Strax över tre koppar kaffe per dag det är vad svensken dricker i snitt. Det innebär att vi slukar hela åtta kilo kaffe per person och allra helst dricker vi bryggkaffe. För att odla allt det kaffe vi svenskar konsumerar så krävs en yta lika stor som halva Öland. Doften av nybryggt kaffe på morgonen, känslan på jobbet när energin börjar sina men man vet att det snart är kaffepaus…det finns så många starka känslor förknippade med kaffe. Tänk dig bara bilden av en kaffepanna över öppen eld uppe i fjällen, kaffe kokat på rent fjällvatten. Det är livskvalitet! Ja, om man gillar kaffe förstås.

Kokkaffe eller bryggkaffe

Ibland kan det ta år av kaffedrickande innan man faktiskt börjar gilla det. För kaffepausen kan på vissa platser vara svår att ta om man inte dricker kaffe, då finns chansen att man dricker det ändå. Plötsligt inser man att man gillar det! Ja kanske till och med har börjat älska den svarta, heta drycken.

Frågar man så skulle nog många svara att de gärna skulle dricka kokkaffe eller professionellt tillagat kaffe om de helst fick välja. Men det vanligaste är idag bryggkaffe, förklaringen är nog att det är den enklaste vägen att göra sitt kaffe. Minst omtyckt är vissa typer av pulverkaffe som blandas med hett vatten eller såna maskiner som massbrygger kaffe av dålig kvalitet.Oavsett hur man väljer att dricka det så är kaffet heligt för många svenskar. Oavsett om man dricker det så svart som det är bryggt eller utblandat med mjölk eller grädde. En hel del, framförallt äldre, har en vana att ta en sockerbit eller två till sitt kaffe, men den yngre generationen väljer helst bort detta.

Storkonsumenter

I Sverige konsumerar vi väldigt mycket kaffe. De största konsumenterna av kaffe är annars USA, Tyskland och Italien. De står för största delen av världens kaffeimport. Räknar man iställer per invånare så är det andra länder i ledningen, Aruba, Island, Nederländerna, Finland och Sverige hamnar då i topp. Faktiskt är kaffe så populärt att det är den vanligaste drycken efter vatten sett till vad som intas. Men kollar vi istället på vad som köps så hamnar kaffe i topp före vatten till och med. 20 miljarder koppar kaffe säljs varje dag runt om i världen.

Till Sverige kommer det mestadelen av kaffet från Colombia och Brasilien. Handeln med kaffe runt hela världen omsätter, efter olja, mest pengar av samtliga handelsvaror.

Mer latte i storstaden

Enligt statistiken så gillar män kaffe lite mer än kvinnor. Kvinnor ligger istället i topp i tedrickande och att välja latte, det är till och med dubbelt så många kvinnor som män som väljer latte eller te.Tittar man geografiskt i Sverige så föredrar stockholmare latte före bryggkaffe, det gäller både män och kvinnor.Det finns några olika aspekter som gör kaffestunden extra njutbar, gott sällskap och avslappnad miljö. Att njuta kaffet utomhus är oslagbart enligt många och kaffetermosen är den viktigaste att ta med på varje utflykt.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen