Afternoon tea del 1

Eftermiddagste har varit en del av den brittiska kulturen sedan början av 1800-talet som ett favorit tidsfördriv och populärt vid sociala tillfällen. Traditionellt fyllde eftermiddagste gapet mellan lunch och sena middagar. Den består i regel av ett urval av kakor, scones och smakfulla smörgåsar, alla vackert presenterade tillsammans med en kruka med te.

Lågt blodsocker var grunden

Teförbrukningen ökade dramatiskt under det tidiga 1800-talet och det är omkring denna tid som Anna den sjunde hertiginnan i Bedford, ska ha klagat över att “ha den sjunkande känslan” under sen eftermiddag. Vid den tiden var det vanligt att människor bara åt två huvudmåltider om dagen, frukost och middag sent på kvällen. Lösningen för hertiginnan var en kruka hett te och ett litet mellanmål, intaget privat i hennes boudoir under eftermiddagen.Senare började vänner bli inbjudna att komma till hennes rum på Woburn Abbey och denna sommaraktivitet visade sig bli så populär att hertiginnan fortsatte när hon återvände till London. Hon skickade kort till sina vänner och bad dem att komma till henne för te.Andra sociala värdinnor hakade snabbt på idén och aktiviteten blev respektabel nog för att flyttas in i finsalongen.

Ibland kan man se hotell som serverar “högt te”. Traditionellt skulle de övre klasserna servera ett “lågt” eller eftermiddagste runt klockan fyra, precis före den fashionabla promenaden i Hyde Park. Mellan- och underklassen skulle ha ett betydande “högt” te senare på dagen, klockan fem eller sex, i stället för en sen middag. Namnen härrör från höjden på de bord där måltiderna serveras, högt te serverades vid middagsbordet.Många besökare från utlandet föreställer sig fortfarande att England där allt är som i sångens text “vid halv tre, stannar allt för te”. Tyvärr så är eftermiddagste vanligtvis bara en tillfällig lyx för britterna; en födelsedagspresent i ett hotell på landet eller en välkommen paus från en hektisk dag med shopping i stan.

Fina platser för te

I London finns många exceptionella eftermiddagsteplatser, bland annat Claridge, Ritz, Goring och Browns.Afternoon tea är ett måste vid ett besök i London. Den ceremoniella händelsen är genomsyrad av historien och kan avnjutas på några av Londons bästa hotell, restauranger och barer. Alla erbjuder sin individuella stil på ceremonin.Man uppskattar att Storbritannien konsumerar omkring 62 miljarder koppar te om året. Den dyraste tepåsen i världen skapades av Boodles jewelers och den diamantförsedda tepåsen värderades till £ 7,500.

Många hotell och restauranger har återuppfunnit det typiska brittiska afternoontea. Sanderson-hotellet har skapat en Mad Hatters afternoontea, komplett med nyckelpige-kakor, kaffefragmenterade fickursformade macroons och innovativa cocktails. Shangri-La Hotel på Shard’s Ting-restaurangen har också lagt till sin twist till traditionella godisar och ersätter scones, smörgåsar och tårtor med dumplings, revben och sushi. Pret-a-portea på The Berkeley har lagt till en fashion-twist med kakor utformade efter årets bästa trender. En av Storbritanniens dyraste afternoontea erbjuds av Cliveden-hotellet i Berkshire. Måltiden är prissatt till 550 pund per par och använder några av världens mest krävande ingredienser, inklusive sällsynta Da Hong Pao-blad, som kostar mer än 2 000 kronor per kilo, beluga kaviar, mini canapé smörgåsar med iIberico skinka och Cliveden House chokladoperatårta gjord av Amedei Porcelana, en av den dyraste chokladen i världen.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen