Om kaffebönor

Av omkring hundra kaffearter är det bara två som odlas kommersiellt: Arabica och Robusta. Det finns även andra sorter, men dessa två är de som står för nästan 100% av världens kaffeproduktion. De härstammar från samma familj, Rubiaceae-familjen, men odlas väldigt olika. Bäst växer de i varmt och fuktigt klimat omkring ekvatorn, t ex länder i Afrika, Centralamerika, Sydamerika, Karibien, Södra Stilla havet och Sydostasien. Kaffebönan är egentligen ingen böna, utan ett frö som växer inuti en röd frukt på coffea-trädet. Det är oftast två bönor per frukt, endast ca 10-15% har en enda och den kallas pärlböna. Trädet klipps ner till en plockbar höjd.

Historia

Kaffet har sitt ursprung i Etiopien och kom till Turkiet för ca tvåtusen år sedan via Arabiska halvön. Därefter spred sig drycken till Europa och nådde så Sverige i slutet av 1600-talet. Det var framför allt under 1800-talet i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika som kaffedrickandet blev allt mer populärt, eftersom plantagen kunde förse kolonialmakterna med kaffebönor. I Norden är svenskarna näst efter finnarna det mest kaffedrickande folket i världen.

Arabica

Arabica-kaffet står för ca 65% av världens kaffeproduktion och är således den mest populära kaffesorten. Arabica härstammar ursprungligen från Etiopien, men odlas numera runtom i hela världen. Det är dock den mer svårodlade sorten och ger en mindre skörd, men en godare smak och innehåller mindre koffein än vad Robusta gör. Den är också dyrare att producera. Ett framgångsrikt svenskt företag och rosteri är Arvid Nordquist

Robusta

Robusta härstammar från centrala Afrika, men har sedan början av 1900-talet flertalet av sina odlingar i Vietnam. Robusta är betydligt billigare att producera, eftersom det är lättare att odla. Efter rostningen blir smaken på kaffet fylligare med en jordig karaktär. Den är dock mer bitter än Arabica eftersom koffeinmängden är dubbelt så stor.

Blandsorter

Det är vanligt att blanda kaffesorterna för att ta fram en unik smakprofil. På så vis tar man också kontroll över olika skördars varierande smaker så att resultatet förblir densamma ända tills man häller upp kaffet i koppen.

Process: från skörd till rostning

Bönorna plockas alltid för hand eftersom kvaliteten då förbättras och därefter finns det två olika processer. Det ena är att torka dem under ca 14 dagar för att sedan tröska av fruktköttet. Det andra är att tröska av dem genast, sätta dem i vattenbad 12-48 timmar och sedan torka bönorna på ett betonggolv, stengolv eller upphöjda bäddar. Den torra processen är enklare och billigare medan den våta ger kaffet en syrligare smak.

Efter processen sorteras bönorna efter storlek och kvalitet, därefter rostas de. Det är vid rostningen som kaffets speciella smak kommer fram. Temperaturen är hög, ca 288°C, och bönorna måste röras om hela tiden så att de inte bränns vid. Färgmässigt förändras de från en ljus grågrön nyans till gyllene, vid 204°C poppar de till och blir dubbelt så stora. Oljorna i bönan tränger sedan fram och de mörknar till mörkbrunt. Efter ytterligare några minuter poppar det till igen, vilket betyder att de är färdigrostade. Längden på rostningen är allt från 7 till 14 minuter, beroende på vilken styrka man vill ha på dem. Kort tid ger en ljus och lätt smak medan en längre tid ger en mörk och kraftig smak av typen espresso.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen