Afternoon tea del 2

Te-ceremonin som ursprungligen bara var övre klassens sociala evenemang har en meny som traditionellt består av delikat fingermat med allt från små smörgåsar till scones, bakverk och kakor. Historien om Fortnum & Mason och tedrycker i Storbritannien är sammanflätad där varuhuset säljer sitt första te år 1707. Under århundradena har Fortnum & Mason introducerat många blandningar och sorter och idag kan kunderna njuta av deras berömda Diamond Jubilee-salong. Salongens te-meny erbjuder en imponerande 82 blandninga med allt från Earl Grey till Prince of Wales, Lapsang Souchong och Kotada Silver Tips.

Sylt eller grädde först?

Några aspekter av eftermiddagsteetiketten beror till stor del på var du befinner dig i landet. Svaret på den åldrade frågan om huruvida du ska sätta sylt eller grädde på din scones först varierar från plats till plats. Men traditionen säger att om du är från Cornwall är det sylt först och grädde sedan.

Historiskt sett tillsattes alltid mjölk i koppen före teet för att skydda porslinet.

Vad är högt te?

Eftermiddagste blev bron mellan måltiderna eftersom många inte skulle äta sin kvällsmåltid förrän vid 20-tiden på kvällen. Därför blev afternoon tea en mini måltid i sig.Arbetarklassen hade inte råd med en sådan lyx som överklasen så de införde istället högt te. Det var en mindre högtidlig tillställning som istället involverade te, bröd, kött, pajer och kex.Te var fortfarande ganska dyrt vid den tiden och arbetarklasserna hade inte råd att slösa den på något annat än nödvändigheter. En tröttsam fabriksarbetare skulle inte komma hem förrän sex på kvällen, och när han gjorde det, blev han utsvulten. Således utvecklades arbetsklassens kvällsmåltid i industriområdena i Storbritannien (norra England och södra Skottland). Högt te fanns många variationer på men det var i regel mer matigt och mättande och med billigare råvaror.Så medan afternoon tea till stor del var en social händelse för överklassen, var hög te en nödvändig måltid i arbetarklassen. Traditionen av högt te finns fortfarande kvar i vissa delar av Storbritannien som norra England och Skottland.

Varför heter det högt te?

En förklaring till varför denna typ av måltid kallades högt te är det faktum att det ätit vid ett bord. I jämförelse togs afternoon tea med sittplatser i låga, bekväma stolar eller soffor. Naturligtvis, kort efter, utvecklade de övre klasserna sin egen variation av high tea. Det var en måltid som kunde ätas när deras tjänare var borta eller inte tillgängliga, eftersom det var så lätt att förbereda. Övre klassens hög te innebar sammanslagning av eftermiddagste och högt te med tillägg av duva, kalvkött, lax och frukt.

Det är viktigt att tillägga att afternoon tea-menyn som serveras i Storbritannien idag ofta betecknas som högt te i många andra delar av världen. På grund av detta använder vissa hotell, såsom The Ritz i London, termen “High Tea in London” för att annonsera sitt afternoon tea eftersom en stor del av deras kunder kommer från utlandet.På vissa ställen serveras en special högt te-meny, förutom afternoon tea, som innehåller extra välsmakande föremål som Welsh Rarebit, engelska muffins, pajer eller omelett.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen