Det visste du inte om te

Det har alltid pågått en slags mätning mellan kaffedrickare och tedrickare. Vilket är bäst för hälsan? Vilket håller dig piggast? Vilket lever du längst på?Men faktum är att te har en massa positiva effekter och även om man nu älskar sitt kaffe så innebär det ju inte att man inte kan dricka te också.Te är hälsosamt och att dricka det varje dag är en god idé.

Gör eget te

Örtte är bra för det stärker immunförsvaret och assisterar kroppen i att motarbeta förkylningar. Under våren kan man plocka maskrosblad och nässlor för att koka te på. Sommartid kan man istället leta rödklöverblom, nässlor, älggräs och gullris för att tillreda eget te. En hel del av bladen kan man även torka och använda under vinterhalvåret. Skulle det kännas smaklöst så kan man tillsätta lite fänkål, lakritsrot, anis eller honung.Man får ofta höra att kaffe och te ger gula och missfärgade tänder. Men faktiskt så minskar svart te bildningen av plack och bekämpar karies. På det sättet motverkar det dålig andedräkt också.Det är några forskare från universitet i Chicago som kommit fram till det men också att te kan hjälpa för att förhindra tandlossning.

Mindre koffein

Kaffe innehåller oftast två, tre gånger mer koffein än vad te gör och vi vet nog alla att överkonsumtion av koffein inte är hälsosamt. Man kan få hjärtklappningar, huvudvärk, skakningar, problem med matsmältning och dålig sömn. Om man istället väljer något som kamomillte så kan det hjälpa mot dessa problem men även mot illamående och sömnbesvär.Tar bort stress och oro

Är du stressad, har orolig mage och vill lugna nerverna kan te hjälpa dig. Personer som dricker jasmin- lavendel- eller myntate kan exempelvis sänka hjärtpulsen bara genom att lukta på teet, enligt en studie i European Journal of Applied Physiology. Lindblom, humle, citronmeliss och kamomill är bra att dricka på kvällen för att varva ned För att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp emot 24 procent bör man byta ut sitt kaffe mot te istället. En sjuårig fransk studie vid Georges Pompidou Hospital i Paris har kommit fram till det. I samma studie kom man även fram till att de som föredrar te att dricka också håller sig friskare överlag och kan därför leva längre.

Ökar ämnesomsättningen

Det har också visat sig i studier att de som dricker te i högre grad är fysiskt aktiva än de som istället dricker kaffe. Man har dock inte kommit fram till varför det är så. Flera vetenskapliga studier har även visat att de som dricker te, och företrädesvis grönt te, går ner i vikt snabbare än de som inte gör det. Man tror att anledningen är en antioxidant som tillsammans med koffeinet kan öka kroppens ämnesomsättning.

Earl Grey är en av de mest populära tesorterna i Sverige. Det svarta teet fick sitt namn efter en brittisk premiärminister som hette Charles Grey (1764-1845). Han kallades ”Earl Grey den andre” för att inte förväxlas med ”Earl Grey den förste” som var en general och levde 1729–1807. Teet Earl Grey har i regel smaksatts med bergamottarom.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen