Världens dyraste kaffe!

Priset på kaffe varierar kraftigt och det är inte konstigt att man som vanlig konsument ibland häpnar över hur priserna skiftar. Det mesta av prisskillnaderna beror på hur skördarna i de kaffeproducerande länderna går och det är i sin tur beroende av hur vädret har varit. Lite grann som priset på alla andra råvaror som apelsiner och råolja. När vanligt kaffe plockas som bär från en buske och där varje böna sedan blandas och rostas i ett otal varianter; allt för att uppnå maximal njutning för den som dricker koppen eller för vad det ska användas till, så kan man så klart också välja den dyraste och mest exklusiva sorten.

Små katter

Historien börjar på 1700-talet när kaffebönder på Java i sydostasien upptäckte att det förekom stölder i deras kaffeplantager på nätterna. Det som försvann var de bästa kaffebären. Efter många om och men förstod man vem det var som stal det bästa kaffet och det var en liten indisk palmmård eller sibetkatt. Av någon anledning hade de fattat tycke för de bästa bären och det gjorde att skördarna blev mycket sämre. Bönderna försökte i någon mån kompensera förlusten med att sålla fram bären från katternas avföring och sedan sälja dem vidare.Det visade sig att när kaffebönorna hade passerat genom sibetkatternas matsmältning hade ett enzym sett till att den naturliga bitterheten hos kaffebönan hade försvunnit och när man rostade, malde och sedan kokte kaffe på dem, blev drycken mjuk och mild mot gomen. Och plötsligt fanns det en ny marknad. Man har fortsatt att producera kaffe på vanligt sätt på Java och andra delar i regionen, men nu finns det alltså ett kaffe för den riktige finsmakaren med en välfylld plånbok. Det färdiga kaffet kallas för Kopi Luwak och kostar ungefär 1 000 kronor kilot. Att enzymer kan ha en sådan påverkan kanske låter naturligt, men de allra flesta uppskattar inte att bönorna har plockats fram ur avföringen från några små mårddjur.

Många olika sorter

Men kaffevärlden är full av dyrgripar. Den vanligaste anledningen är att odlingarna är små och lokala och därför svåra att få tag på. Ett sådant exempel är Hawaiian Kona Coffee från just Hawaii. Det odlas bara på en enda ö med ett rätt speciellt klimat och vill man pigga upp sig med en kopp av den varan kostar det ungefär 475 kronor för ett kilo. Detta är ändå bara början på listan. När något är populärt och eftertraktat finns det alltid någon någonstans som kommer på fler sätt att tjäna pengar på efterfrågan. Och ett sätt är så klart att erbjuda något som ingen annan kan.Japan är ett land som är känt för både sin udda smakpalett och ibland dyra vanor. Vanligen tänker man på te när det gäller Japan, men de har också en förkärlek för dyrt kaffe. Blue Mountain från Jamaica för mer än 700 kr/kg är ett sådant exempel. Det mesta av det bönderna lyckas producera går på export just till Japan. Det som är gemensamt för alla dessa dyra kaffesorter är just att de är milda och ofta helt saknar bitterhet och att de är både svåra att få tag på och väldigt dyra.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen