Allt om cafe latte

Att börja sin dag med en god kaffe latte är en härlig vardagslyx som de flesta uppskattar, och det är inte svårt att förstå varför. Drycken är både uppiggande och ger en väldigt god smak. Hur man bär sig åt för att göra sin egen cafe latte, och vad de innehåller är det dock inte alla som har koll på. I den här artikeln kommer vi att ta upp allt som rör den populära drycken.

Cafe lattens intåg i Sverige

Cafe latte är en kaffedryck som har sina rötter i Italien. Själva namnet betyder dessutom kaffe och mjölk på det italienska språket, vilket också är vad drycken innehåller. I länder som Italien är det populärt att dricka cafe latte till frukost, då är den också oftast baserad på mockakaffe och bryggd på spisen.

I Sverige har cafe latten blivit ett självklart inslag i vår fikakultur. Lattens popularitet beror faktiskt till stor del på mejeriindiustrin, som gärna ville sälja mer av sina produkter. För att göra det drog man år 1999 igång ”beigeprojektet” som innebar att man skulle få svenskarna att använda mer mjölkprodukter genom att exempelvis dricka cafe latte. Intresseorganisationer som Svensk Mjölk arbetade då hårt för att popularisera latten, bland annat genom olika kampanjer. Man valde också att lära baristor hur man ska tillverka kaffedrycken för att få den så god som möjligt. Projektet pågick under många år och tack vare det är latten nästa lika populär som bryggkaffet.

Hur man gör en riktig god cafe latte

För att tillverka en cafe latte behöver man två beståndsdelar, skummad mjölk och kaffe. Vanligtvis använder man sig av ungefär 20 procent kaffe och 80 procent mjölk i latten, för att få den som allra godast. Först brygger man kaffe, och kaffet får dessutom gärna vara av den lite starkare varianten. Det utgör en god konstrast mot den söta mjölken. Därefter tillsätter man skummad mjölk. Den ska värmas till mellan 60–65 grader och det är viktigt att den inte blir varmare än så. Om den blir för varm kommer mjölken nämligen inte att smaka särskilt bra. Är man osäker så kan man använda sig av en termometer de första gångerna. Det finns gott om mjökskummare i alla priser som gör det lätt att få till ett bra mjölkskum. När mjölken är färdig är det bara att hälla upp den tillsammans med det nybryggda espressokaffet. Tillsätt gärna lite kanel eller kardemumma längst upp.

Lattekonst

Om man beställer en cafe latte på café eller restaurang är det vanligt att man får sin latte dekorerad med ett snyggt mönster eller ett djur. Lattekonsten har blivit allt vanligare och visst blir man lite extra glad av att se de små skapelserna i sitt kaffeskum. Idag anordnas till och med tävlingar och världsmästerskap i lattekonst, där duktiga baristor får göra upp om olika titlar. Att bli riktigt duktig på lattekonst tar lång tid, men om man har tålamod och en hel del träning så kan man definitivt lära sig att skapa vackra konstverk i sitt morgonkaffe.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen