Bästa dagliga dosen av koffein

För många är att vakna på morgonen liktydigt med att dricka kaffe. Både för att vakna och för att det är en inarbetad rutin. På jobb ska det drickas förmiddags- och eftermiddagskaffe och det är då man har möjlighet till de informella kontakter som är så viktiga. Efter middagen ska det drickas en kopp kaffe och vill man träffa någon på stan så är det fika som gäller. Att komma hem till någon och inte bli erbjuden en kopp kaffe får anses som synnerligen märkligt.

Traditionerna kring det svenska kaffedrickande är omfattande och Sverige tillhör också de länder i världen där det dricks mest kaffe. Det är faktiskt bara Finland som dricker mer. För en invandrare till exempel är det viktigt att snabbt lära sig fikakulturen för att kunna bli en i gruppen.

Kaffe som drog

Kaffe består av rostade och malda kaffebönor och vatten. Rätt simpelt egentligen. Kaffet kan rostas på ungefär hur många vis som helst och varje land och varje landsdel har sin egen favorit. Det som gör kaffetåren så viktig och efterlängtad är två komponenter; dels det sociala kring att fika och dels själva drogen. Ja, för koffein är faktiskt en drog! Den anses som mycket beroendeframkallande och i mycket stora doser är den också giftig. En dödlig dos av koffein uppskattas till ungefär 100 koppar. Men då ska man dricka alltihop på en gång. Koffein finns också i te, energidrycker, läsk och en del smärtstillande tabletter. Man kan också köpa rena koffeintabletter på apoteket vilket då och då orsakar rubriker eftersom studenter överkonsumerat inför tentamina.

Men eftersom doserna för förgiftning och allvarliga biverkningar är så höga är det i för de allra flesta fall inga problem. Abstinens när man slutar dricka kaffe är däremot rätt vanligt och brukar visa sig i form av rastlöshet, irritation och huvudvärk. Problemen brukar gå över efter någon dag.

Den uppiggande effekten av koffein är väl känd och vill man ha en rejäl natts sömn brukar man rekommendera att inte dricka kaffe efter klockan fem på eftermiddagen. Effekterna av koffein sitter i länge och kan störa den välbehövliga djupsömnen. Koffein har en halveringstid på sex timmar och det kan vara bra att tänka på. Lite märkligt kan det då kanske tyckas att man brukar föreslå en liten kopp kaffe innan man tar en snabb lur på eftermiddagen. Märkligt nog gör det att man sover bättre under de tjugo eller trettio minuter slummern varar.

Den bästa dosen?

Vad är då den ideala dosen av koffein? Det är en rätt komplicerad fråga. Är man van att dricka tre eller fyra koppar kaffe per dag, kan man få abstinens om man plötsligt drar ner. Man kan också uppleva sömnstörningar om man ökar dosen. Eftersom koffein är ett utomkroppsligt ämne, så behövs det egentligen inte alls. Många upplever fördelarna av koffein så stora att de gärna tillför det ändå. För gravida kvinnor finns det en rekommendation och det är tre koppar per dag. Men annars är den optimala dosen koffein högst individuell. En bra rekommendation kan vara att dricka så mycket kaffe att man tycker att man mår bra av det och som man är van vid. Och försöka undvika allt som finns runt kaffet i form av kakor och fikabröd. Det är där den riktiga boven finns!

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen