Caféer och restauranger under pandemier

Vad hände med alla Caféer och restauranger unders senaste pandemin? Det är vad artikeln ska handla om. Vid denna tidpunkt har nästan varje stad gått in i någon fas av återöppningen. Men även om många öppnade restauranger för att återvända till det normala i sommar, verkar det som om att många har bråttom med att öppna för tidigt under en tid av pandemier.

Vanliga instruktioner

I stort sett uppmuntras restauranger – eller beordras – att minska kapaciteten och utrymmet mellan bord, men de exakta reglerna varierar från stad till stad och utan universell vägledning låts ofta restauranger att utforma sina egna protokoll för att skapa säkra utrymmen för sina anställda och kunder. Det brukar inte alltid lyckats så bra. Om man kollar på senaste pandemin; nästan två månader efter att staten Georgia i USA blev den första staten som öppnade igen, inklusive att tillåta inomhusmat, gick coronavirusfall uppåt. Den 3 juni gick Texas in i den tredje fasen av sin återöppning, som gjorde det möjligt för alla företag att drivas med upp till 50 procent kapacitet, och från och med den 12 juni tilläts restauranger att driva upp till 75 procent kapacitet. Staten fick nästan 120 000 bekräftade fall och har upplevt en ny uppgång i fall som berodde på ungdomar som gick ut på barer.

Vanliga instruktioner

Risker

Utan vaccin finns det risk. Ingen vet hur lång tid det kommer att ta att skapa ett fungerande vaccin, och även om det finns lovande studier pågår, tror chefen för Världshälsoorganisationens hälsohjälpsprogram att ett livskraftigt vaccin är så långt borta. Därför menade man att beslutet om att äta ute eller inte bör anpassad. Det är beroende av sjukdomens spridning i din region samt individuell risk. (Har man ökad risk att bli allvarligt sjuk om man smittas? Bor man med någon som är smittad?) Det beror också på restaurangens design- och säkerhetsprotokoll, och det finns inget absolut riskfritt sätt att äta ute under pandemier, dock finns enligt experter, scenarier som är säkrare än andra. Oavsett om du man i ett område som har “öppnat restauranger igen” eller bara fantiserar om den dag man kommer att sitta i en matsal igen, kan svaren på dessa frågor hjälpa till att väga riskerna och fatta ett välgenomtänkt beslut om när man ska återvända till en restaurang och hur man beter sig när du kommer dit. Så frågan är om din ort har öppnat på nytt, betyder det att det är säkert att besöka restaurangen?

Med så mycket okänt om alla nya virus, i kombination med dess fortsatta spridning och testning som fortfarande inte är tillräckligt robust för att effektivt identifiera och isolera alla som kan vara smittade, är det för ofta tidigt att förklara återöppnade företag och upphävda restriktioner för det offentliga livet till 100 procent säker. Det finns inte 100%-iga tips annat än försiktighetsåtgärder och lagar som man måste förhålla sig till i respektive land. Tips är att följa råden på WHO eller Folkhälsomyndighetens om man bor i Sverige.

Alfred

Lämna ett svar

Tillbaka till toppen